30 Kasım 2015 Pazartesi

Tüketici Hakem Heyetlerine Başvuru Yapılması ve Heyet Kararların Niteliği

Tüketici Hakem Heyetlerine Başvuru

Tüketici, sözleşmeden veya tüketici işleminden kaynaklı olarak ikametgahının bulunduğu yer Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapabilir. Dilerse, tüketici işleminin yapıldığı yer hakem heyetine de başvuruda bulunabilir. Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru dilekçe ile yapılır. Uygulamada, Tüketici Hakem Heyetleri, Yönetmelikteki şekle uygun bir formun doldurulmasını tüketiciden istemekte ve delil niteliğindeki ilgili belgeleri formun ekinde sunmasını talep etmektedirler. 

Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurularda dilekçeye dayanak delillerin sıra numarası ile başvuruya eklenmesi lehe olacaktır. Tüketici Hakem Heyetinin başvuru dilekçesinde eksiklik tespit etmesi halinde, başvurunun yasa ve yönetmeliğe uygun yapılması ve delillerin sunulması için tüketiciye makul bir süre verebilir. Yönetmelikte ayrıntılı olarak düzenlendiği üzere Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru elektronik ortamda da yapılabilir. Elektronik ortamda yapılacak başvuru için güvenli elektronik imza veya mobil imzanın kullanılmış olması gerekmektedir. 

Tüketici Hakem Heyetleri kendilerine yapılmış olan başvuruları kabul etmekten kaçınamaz. Tüketici sözleşmesi veya tüketici işleminden kaynaklanmış olan uyuşmazlık, kanunda belirtilmiş olan parasal sınırın altında kalması kaydıyla, Tüketici Hakem Heyeti tarafından çözüme ulaştırılmak zorundadır.

Tüketici Hakem Heyetleri başkan dahil en az üç üye ile toplanır ve katılanların oy çokluğu ile karar verir. Tüketici Hakem Heyeti uyuşmazlıkla ilgili dilerse bilirkişi incelemesi ve keşif yapabilir.

Kanunda, Tüketici Hakem Heyetlerinin kararları ilam niteliğinde sayılmış ve tarafları bağladığı açıkça hüküm altına alınmıştır.

Av. Ferman Kaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder