11 Mayıs 2015 Pazartesi

Anlaşmalı Boşanma Davası ve Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI

Anlaşmalı boşanma, Medeni Kanun’un (MK) 166'ncı maddesinin 3'üncü fıkrasında genel boşanma nedeni olan "evlilik birliğinin sarsılması" nedeniyle boşanma davasının bir türü olarak düzenlenmiştir.

MK m. 166/3 hükmüne göre: "Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için, hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hakim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde boşanmaya hükmolunur. Bu halde tarafların ikrarlarının hakimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz."

Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için Medeni Kanun’da belirtilmiş olan aşağıdaki şartların varlığı gereklidir.

Bu şartlar;
  • Anlaşmalı boşanma istemiyle dava açılabilmesi için Kanunda belirtilmiş olan sürenin tamamlanmış olması zorunludur. Buna göre anlaşmalı boşanmak isteyen tarafların evliliklerinin en az 1 yıl sürmüş olması gereklidir.
  • Anlaşmalı boşanmak isteyen taraflar evlilik birliğini sona erdirmek için her konuda mutabık kalmalıdır. Diğer bir deyişle, taraflar mal paylaşımı ve çocuğun velayeti hususları konusunda ortak karara varmış olmalı ve bu ortak karara bağlanmış olan hususlar açık bir biçimde protokole bağlanmış olmalıdır.
  • Anlaşmalı boşanma davası taraflarının duruşma gününde mahkeme huzurunda hazır bulunması şarttır. Zira hakim protokolde mutabık kalan tarafların iradelerini duruşma esnasında da beyan etmelerini isteyecektir.Taraflardan birinin dahi duruşma gün ve saatinde mahkemede hazır bulunmaması durumunda anlaşmalı boşanma davası karara bağlanamayacaktır.
  • Anlaşmalı olarak boşanmak isteyen tarafların mutabık kaldığı hususları mahkemeye iletmesi bazı durumlarda yeterli olmayabilir. Çocuğun velayetinin söz konusu olduğu hususlarda hakim, tarafların ve çocuğun menfaatini göz önüne alarak protokol üzerinde gerekli gördüğü hususları değiştirebilir. Bu değişikliklerin taraflarca kabulü halinde boşanmaya hükmolunur. 
Yukarıda belirtilmiş olan şartların varlığı halinde tarafların boşanmasına karar verilir. Belirtilmiş olan şartların varlığı halinde hakim, çekişmeli boşanma davasındaki gibi başkaca bir delil aramaksızın evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı gerekçesi ile tarafların boşanmalarına karar vermesi gerekmektedir.

Av. Ferman Kaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder