15 Haziran 2015 Pazartesi

Yasal Çalışma Süresi ve Fazla Çalışma - Mesai Hususlarının Hukukumuzdaki Düzenlenişi İle Bu Hususa İlişikin Yargıtay Kararları

1. Yasal Çalışma Süresi ve Fazla Çalışma Hususlarının Hukukumuzdaki Düzenlenişi

4857 sayılı İş Kanunun 63'üncü maddesinde ilke olarak çalışma süresi haftada en çok 45 saat olarak belirlenmiştir. Maddenin devamında tarafların anlaşması kaydı ile haftalık normal çalışma süresi işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde 11 saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabileceği ifade edilmiştir. Kanunun 41'inci maddesinde bir yıl içinde azami fazla çalışma süresi düzenlenmiştir. Bu kapsamda bir yılda en fazla 270 saat mesai yapılabilecektir.

İş Kanununun 63'üncü maddesinin 2'nci fıkrasında denkleştirme esaslarından bahsedilmiştir. Buna göre; “Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati geçmemek üzere farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, haftalık normal çalışma süresini aşamaz.”

Yine, İş Kanununun 66'ncı maddesinde hangi hallerin günlük çalışma sayılacağı hususu hükme bağlanmıştır. Bu hükme gore, konumuzu ilgilendiren şu haller de;
a. İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler.
b. İşçinin işinde ve her an iş görmeye hazır bir halde bulunmakla beraber çalıştırılmaksızın ve çıkacak işi bekleyerek boş geçirdiği süreler.
c.  İşçinin işveren tarafından başka bir yere gönderilmesi veya işveren evinde veya bürosunda yahut işverenle ilgili herhangi bir yerde meşgul edilmesi suretiyle asıl işini yapmaksızın geçirdiği süreler.
günlük çalışma süresinden sayılacaktır.

İş Kanunu dayanak alınarak hazırlanmış bulunan Haftalık İş Günlerine Bölünemeyen Çalışma Süreleri Yönetmeliğinin 6'ncı maddesine göre: Günlük iş süresi 11 saati, gece çalışma süresi 7,5 saati, profesyonel ve ağır vasıta ehliyeti ile taşıt kullananların günlük çalışma süresi de 9 saati geçemez.”

2. Fazla Mesai Ve Kayan İş Sürelerine  İlişkin Yüksek Yargı Kararı

2.1. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2006 Tarihli Kararı (Yargıtay 9. HD., E.2005/23905, K. 2006/5769). Bursa 3. İş Mahkemesinin kararını onayan yeni bir kararında “Tanık beyanlarından ve ibraz edilen hizmet sözleşmesi ve işyeri kayıtlarından anlaşıldığı üzere tıbbi mümessil ve ilaç satış elemanı olarak görev yapan davacının günlük hatta aylık programları kendisinin yaptığı ve planladığı, bu plan çerçevesinde çalışmasını sürdürdüğü, çalışmalarını rapor ettiği sabittir. Davacının bu faaliyetini yaptığı sırada yanında herhangi bir işveren ve amiri bulunmamaktadır. Ayrıca davacının yaptığı satışlar ne kadar çok olursa, çalışmasını teşvik amacıyla prim hakkından yararlandığı anlaşılmaktadır. Belirlenen bu hale göre, kendi inisiyatifi ile faaliyetini sürdüren bir işçinin yine kendi inisiyatifi ile fazla mesai yapması ve buna itibar edilmesi, hayatın olağan akışına ve oluşa uygun düşmemektedir. Eğer bu isteğe icazet verildiği takdirde, bu hakkın kötüye kullanılacağı, bu gibi işlerde işverenin işçi karşısında zor durumda bırakılacağı,işçinin mesai saatlerini bir tarafa bırakarak günlük yaptığı bu işi uzun zamana yayacağı kanaatine varılmıştır. Bu nedenle davacının fazla mesai isteklerinin yerinde olmadığı, davalı tanıklarının da aynı doğrultuda beyanda bulunduğu ve davanın reddine karar verilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır.”

2.2. Hukuk Genel Kurulu’nun 2007/9-150 E., 2007/160 Karar Sayılı Kararı

Davacı Gaziantep, ...Radyolink istasyonunda güvenlik görevlisi olarak; 7 gün, günde 24 saat çalışıp, sonraki 14 gün dinlendiğini ileri sürerek, anılan devreye ilişkin fazla çalışma ücreti ve vardiya prim alacağının tahsiline karar verilmesini istemektedir.

Mahkemece, davacının çalıştığı 24 saatlik süreden yemek, uyku gibi zorunlu ihtiyaçları için 5 saatlik sürenin düşürülmesi sonucu günlük 19 saat çalıştığının kabulü ile buna göre hesaplanan bilirkişi raporunu benimseyerek davanın kabulüne karar verilmiştir.

Yüksek Özel Dairece, yukarıya aynen alınan karar ile hüküm bozulmuş, mahkemece, davacının nöbetlerini tek başına tuttuğu, bu durumda 3 saat uyku ve 2 saat yemek ve sair ihtiyaçlar için olmak üzere toplam 5 saat dinlenme süresinin mahsubu ile fiilen 19 saatlik çalışma üzerinden hesaplama yapılmasının doğru bulunduğu gerekçesiyle önceki kararda direnilmiştir.

Dosya kapsamına göre; davalı şirkete ait radyolink istasyonunun meskun mahal dışında bulunması, ulaşım zorluğu gibi zorlayıcı nedenlerle, davacının, radyolink istasyonunda 7 gün sürekli kalıp, ardından gelen 14 gün ise evinde istirahat ettiği anlaşılmaktadır.

1475 sayılı Yasanın yürürlükte olduğu dönemde; Yargıtay'ın istikrar kazanmış uygulamasına göre haftalık 45 saati aşan çalışmanın fazla çalışma süresi olarak kabulünün gerekmesi karşısında, davacının, 7 gün ve günde 14 saat çalıştığı kabul edilerek, bu haftalarda 45 saati aşan sürelerde fazla çalışma yapıldığının kabulü gerekmektedir.

Davacının, Kapsam Dışı Personel Yönetmeliğinin 12'nci maddesinde belirtilen vardiyalı çalışmalara ilişkin koşullara uygun bir çalışması bulunmadığından vardiya primi isteğinin kabulü de doğru görülmemiştir.

3. İş Kanununun 66. Maddesi Hükmü Çerçevesindeki Farazi Çalışma Sürelerinde Yasal Sınırı Aşan Kısım İçin Fazla Mesai Ödenmesinin Gerekip Gerekmediği.

Çalışanın çalışma faaliyetini yerine getirirken yanında amirin veya işverenin bulunmaması, iş sözleşmesinde işin niteliğine ilişkin düzenlemeler ve işin niteliğine göre belirlenmiş ücret ve yan hakların bulunması durumunda; bu halde, İş Kanununun 66'ncı maddesi kapsamında hüküm altına alınmış çalışma süresinde sayılma (farazi çalışma) hallerinde ayrıca fazla çalışmadan bahsedilemeyecektir.

3.1. Çalışanın Çalışma Faaliyetinde Bulunurken Yanında Herhangi Bir İşveren Ve Amirin Bulunup Bulunmaması Açısından

İş Kanununda belirtilmiş azami çalışma süresine yönelik düzenlemeye rağmen günlük azami çalışma süresi olan 11 saatlik sürenin aşılmasında da fazla çalışma kurallarının uygulanacağını gerek yüksek yargı kararlarında gerekse de doktrindeki hakim görüşlerden çıkarılacak yorum yoluyla kabul etmek gerekmektedir.

İşin haftada en çok 45 saat olduğu ve bu sürenin üzerindeki çalışmanın fazla çalışma kabul edildiği, fakat söz konusu sürenin taraflarca anlaşarak günlük 11 saati aşmamak kaydı ile farklı dağıtılabileceği hususları İş Kanununda hükme bağlamıştır. Bu çerçevede, iş sözleşmesinde esnek çalışma düzenlemelerinin bulunup bulunmadığı husus önem kazanmaktadır. Yargıtay kararlarını incelediğimizde, birçok kararda bu hususa dikkat çekildiği görülmektedir.

Bu açıdan da bakınca “geniş bir zaman aralığı içinde günlük çalışma süresine uyarak işi zamana yayabiliyorsa ortada kayan iş süresinden söz edilebilir.(1)” Yukarıda paylaştığım yüksek yargı kararında da açıkça belirtilen, işverenin gözetimi ve denetimi dışında görev yapan, kendi inisiyatifinde faaliyetini sürdüren ve zamanını kendi ayarlayan işçinin fazla çalışma ücretitalep etmesi hayatın olağan akısına ters düşer. Aksi halde bu tür çalışma işçinin hakkını kötüye kullanmasına da yol açabilir.

Çalışanın çalışma faaliyetinde bulunurken yanında herhangi bir işveren ve amirin bulunmaması durumunda ve sözleşmesinde bu yönde hükümlerin de bulunması kaydı ile gerçekleştirdiği çalışmalarda, yolculuk ve seyehatlerde fazla çalışma ücreti talep edemeyecektir. Yargıtay kararında da değinildiği gibi aksi halde bu tür çalışma işçinin hakkını kötüye kullanmasına yol açacaktır.

3.2. İşin Niteliği Çalışanın Pozisyonu  Açısından

İş devamlı seyehat gerektiren bir iş ise, devamlı seyehat edileceği ve işin niteliği iş sözleşmesine işlenmiş olmalıdır. İşin niteliği iş sözleşmesine işlenmiş ve ücret ve yan haklar (prim, yolluk…) buna göre belirlenmişse çalışanın havaalanına gitmesi, uçak veya araba yolculuğu, otelde kalması ve sair hususlarda harcadıkları zamanlar için fazla mesai talep edilmesi mümkün olmayacaktır.

Meğer ki, bu hususlar ile esnek çalışmaya dair düzenlemeler sözleşmeye işlenmemişse ve çalışanın yanında bir işveren veya amirin bulunması halinde ve işin niteliği gereği devamlılık arzetmeyen işlerden olması durumunda, amirin de bilgisi dahilinde fazla mesainin varlığından bahsetmek gerekecektir.

Av. Ferman Kaya


1. Prof. Dr. Devrim Ulucan, Yargıtay’ın Kayan İş Süreleri ve Fazla Çalışma ile İlgili Yaklaşımı. EÜ Dergisi S: 177

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder